Verschillende soorten vochtproblemen

Verschillende soorten vochtproblemen

4 december 2019 0 Door admin

In je woning kun je altijd tegen een vochtprobleem aanlopen. Het is belangrijk dat probleem zo snel mogelijk vast te stellen, zodat daarna een specialist het vochtprobleem kan oplossen. Uiteraard is voorkomen hiervan beter dan genezen en start het allemaal met juist bouwen van de woning, om zo minder vochtproblemen te krijgen. In dit artikel bespreken we de meest bekende vochtproblemen.

Optrekkend vocht

Heb je in je woning last van vochtproblemen ter hoogte van de vloer. Dan is er sprake van optrekkend grondvocht. Het grondwater wordt dan namelijk door de huidige fundering geabsorbeerd. Dit probleem kan worden opgelost door de muren te injecteren en is sommige gevallen is een nog iets drastischere maatregel noodzakelijk. Deze maatregel is dan in veel gevallen het onderkappen van muren en vervolgens een nieuwe vochtkering plaatsen. Hiervoor zal de specialist eerst moeten kijken naar het vochtprobleem. In deze diagnose wordt eigenlijk vervolgens vastgesteld wat de juiste oplossing voor het verhelpen van optrekkend vocht.

Doorslaand vocht

Heb je in je woning last van vochtplekken in je buitenmuren of binnenmuren? Dan is er sprake van doorslaand vocht. Dit probleem doet zich voornamelijk voor bij wat oudere huizen. Doorslaand vocht kan op twee manieren worden opgelost. Net zoals bij optrekkend vocht is de ene manier wat heftiger dan de andere. Indien mogelijk zal er geprobeerd worden de muren te impregneren. Dit wordt gedaan met een coating. Deze moet ervoor zorgen dat er geen vocht in de gevel kan sijpelen. Als de gevel van je woning niet meer in goede staat is, zal deze in zijn geheel vervangen moeten worden.

Lekkages

Een vochtprobleem kan ook ontstaan, doordat er simpelweg sprake is van een lekkage. Dit zal dan hebben plaatsgevonden in een van de leidingen of afvoerbuizen. Dergelijke lekken detecteren is niet altijd even gemakkelijk, hierdoor kunnen sommige problemen al wel jaren aanwezig zijn, maar nog nooit eerder zijn opgevallen.

Vocht door fouten in constructies

Als er fouten in de bouw gemaakt zijn, kan er ook een vochtprobleem ontstaan. Hierdoor zal er vervolgens condensatievocht ontstaan. Ditzelfde vocht ontstaat ook bij het koken of douchen. Als dit niet goed kan worden afgevoerd zal dit in de muren gaan trekken.