Top Tips bij het Kiezen van Badkamertegels

Top Tips bij het Kiezen van Badkamertegels

17 november 2023 0 Door admin

De badkamertegel – Een Tijdloze Trend

Ben je bezig met het plannen van de badkamer of wil je de natte ruimte opnieuw ontwerpen? We zullen enkele tips onthullen over waar je aan moet denken bij het kopen en installeren van tegels! In dit artikel bekijken we de huidige tegeltrends in de badkamer!

 De Productie van de Tegel

De term “tegel” wordt op verschillende manieren gebruikt. Over het algemeen wordt hiermee bedoeld platen van verschillende maten gemaakt van keramiek. Ze worden zowel binnen als buiten gebruikt als vloer- en wandtegels.

De grondstof voor de productie is klei. Hieraan worden tal van natuurlijk voorkomende mineralen toegevoegd, waaronder kwarts, kaolien en veldspaat. Het vormgeven gebeurt door het eindeloos crushen of persen in daarvoor bestemde mallen. De hardheid van de tegel komt voort uit het daaropvolgende bakproces op ongeveer 1000 graden. En de tegel voor de badkamer is klaar!

De Tegelkleur: Een Feest Voor Het Oog

De tegel krijgt kleur van de oxiden van de additieven of een speciale glazuur. De fabrikant brengt dit aan op de ruwe keramische tegel, die in het tweede bakproces wordt verbonden. Meestal worden unieke patronen gedrukt, geglazuurd en opnieuw gebakken.

Let op bij het kiezen van donkere tegels! Deze maken de badkamer vaak somber. Bovendien zijn kalkresten duidelijker zichtbaar dan bij lichte tegels.

Tegels in de badkamer van een nieuw gebouw zijn moeilijk voor te stellen zonder vloerbedekking. Bij het ontwerpen van de muur kunnen de tegels de hele muur bedekken of slechts voor de helft of in bepaalde gebieden zoals douche of wastafel.

Maar waar moet je op letten bij het kiezen van badkamertegels voor een nieuw gebouw?

Materialen

Tegenwoordig worden badkamertegels gemaakt van verschillende materialen, elk met zijn voordelen en prijs. Het type dat het beste past bij het budget, de stijl en de voordelen die we zoeken, moet worden geselecteerd.

– Keramische tegels: Dit zijn de meest voorkomende tegels. Ze zijn gemakkelijk te onderhouden en goedkoop.

– Porseleinen tegels: Deze lijken op keramische tegels, ze zijn gemakkelijk te onderhouden, maar duurder.

– Glazen tegels: Ze zijn gemakkelijk te onderhouden en schoon te maken. Ze geven een unieke stijl en zijn van uitstekende kwaliteit. De prijs is echter hoog.

– Natuurstenen tegels: Ideaal voor het decoreren van badkamers in rustieke stijl. Het is echter een duur materiaal en bederft sneller omdat het meer vocht vasthoudt.

– Porseleinen steengoedtegels: Dit materiaal geeft een zeer warme uitstraling aan de badkamer en is ook te vinden in tal van texturen.

 Badkamerlicht

Als de badkamer weinig natuurlijk licht heeft of geen raam heeft, is het raadzaam om tegels te kiezen met glans en lichte kleuren die een lichte sfeer creëren. Als daarentegen veel natuurlijk licht deze ruimte binnenkomt, zijn er weinig beperkingen en kunnen donkere kleuren worden gekozen. Als je kiest voor een donkere kleur voor een badkamer zonder natuurlijk licht, zorg er dan voor dat je een witte led-verlichting aan het plafond plaatst om de duisternis tegen te gaan.

 Badkamerformaat

Ook de ruimtelijkheid van de badkamer moet in aanmerking worden genomen bij het selecteren van tegels. Als het klein is, is het het beste om te kiezen voor tegels in lichte kleuren (wit, beige, zacht, grijs…) of warme kleuren die de ruimte groter doen lijken. Ook kan de tegel worden gekozen op basis van de hoogte van de kamer. Bij een laag plafond is het beter om verticaal te betegelen. Als de plafonds hoog zijn, is het het beste om horizontaal te betegelen om de ruimte te verbreden.

 Stijl

De stijl van de tegel wordt niet alleen bepaald door het materiaal, maar ook door de afwerkingen. Velen bootsen hout, marmer en andere texturen na. De keuze van de tegel kan onze badkamer verschillende stijlen geven:

– Klassiek en tijdloos: gebruik van porselein- of marmerstijl tegels.

– Rustieke stijl: tegels met afwerkingen in steen, graniet, leisteen of hout.

– Scandinavische stijl: ze hebben rechte lijnen, lichte tinten en minimalistisch ontwerp. Witte tegels kunnen worden gecombineerd met accenten van hout op meubels of werkbladen.

– Moderne stijl: deze tegels komen in grijstinten en kunnen overeenkomen met kranen en scheidingswanden met metalen details.

– Cementstijl: Een van de huidige trends in badkamers is cementtegels.

Tegel- en Kleurverdeling

Hoewel de meest voorkomende optie voor de badkamer is om één tegel voor de hele badkamer te kiezen, zijn er veel andere opties om deze te decoreren. Je kunt een muur kiezen en daar een type tegel met een andere kleur en materiaal dan de rest van de badkamer plaatsen. Het is niet alleen esthetisch maar kan ook praktisch zijn. In smalle badkamers, als de zijmuren licht van kleur zijn en die aan de onderkant donker van kleur zijn, lijkt de kamer ruimer.

Kies de Perfecte Binnendeuren voor Jouw Interieur

Bij het kiezen van een binnendeur voor een appartement of huis van hoge kwaliteit dat aan al je verwachtingen voldoet, is het belangrijk om de volgende richtlijnen zorgvuldig te bestuderen. Allereerst raden we de deuren van het Belldinni-bedrijf aan: ze hebben een uitgebreid assortiment deuren voor elke smaak. Je kunt deurmodellen met foto’s en beschrijvingen vinden op de website van het bedrijf. Ze produceren afgewerkte binnendeuren met een Europees uiterlijk.