Je koopwoning slim financieren

Je koopwoning slim financieren

18 juni 2020 0 Door admin

Wanneer het gaat om een woning kopen dan is de financiering voor veel mensen al snel een van de grootste knelpunten. Het is ontzettend belangrijk om de financiering slim aan te pakken, omdat je hier waarschijnlijk nog lang mee bezig zult zijn. Ook is het kopen van een woning voor de meeste mensen een van de grootste aankopen in hun leven en dus verstandig om hier de nodige tijd in te steken.

Welke hypotheekvorm kies je?

Ga je voor een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheekvorm? Dit is een van de belangrijkste keuzes. Hoewel je aan het einde net zoveel betaalt, kan het wel een hele andere impact op je financiën hebben. Enerzijds zijn er veel mensen die juist aan het begin van de hypotheek periode meer betalen, zodat ze dan later juist minder hoeven te betalen. Elke maand profiteer je van steeds lagere kosten wanneer je kiest voor een lineaire hypotheekvorm.

Maar vergeet niet dat de kans ook goed aanwezig is dat je salaris in de loop van de jaren juist toeneemt en tegelijkertijd met vindt er elk jaar inflatie plaats, waardoor de druk op het bedrag dat je moet betalen ook lager wordt. In dat geval kan het ook slim zijn dat je juist liever kiest voor een annuïteitenhypotheek. Je maandlasten blijven hierbij gelijk over de hele periode, maar wanneer je salaris in de toekomst toeneemt, wordt het een stuk makkelijker om de maandlasten te betalen.

Kijk goed naar de hypotheekrente

Denk goed na over de hypotheekrente. Dit is het bedrag dat je maandelijks betaalt voor de lening die je afneemt bij de bank. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een lager hypotheekrentepercentage te krijgen wanneer je gebruikt maakt van Nationale Hypotheek Garantie. Niet alleen ben je zelf zo beter verzekerd en heb je meer zekerheid, maar krijgt de bank ook meer zekerheid en kan jou dus op deze manier een lager percentage aanbieden voor de hypotheekrente. Verdiep je goed in de actuele rentetarieven en kijk goed naar welke mogelijkheden je hebt en wat voor jou het beste is.

Zoek naar betaalbare woning op de juiste plek

Zoek naar een locatie voor je woning waar je zelf wel graag wilt wonen, maar wat tegelijkertijd een plek is, die in de toekomst ook populair en gewild zal blijven. Slim is om te kiezen voor bijvoorbeeld een nieuwbouwwoning in de Randstad, maar niet midden in de grote steden. De prijzen van woningen die centraal in de grote steden zijn te vinden die zijn vrijwel onbetaalbaar. Maar wanneer je bijvoorbeeld kijkt naar woningen in Almere op www.NieuwWonenHaarlem.nl dan zijn ze al een stuk betaalbaarder dan woningen in Amsterdam en Utrecht, maar toch woon je erg dichtbij deze steden.

Ook slim is om te kiezen voor nieuwbouw. Enerzijds betaal je voor deze woningen geen overdrachtsbelasting. De overdrachtsbelasting bedraagt al 2% bij het kopen van een woningen en dit is dus een flinke kostenpost. Daarnaast zijn nieuwbouwwoningen waardevast en dus een goede investering.