Gebouwen weren tegen aardbevingen

Gebouwen weren tegen aardbevingen

20 november 2018 0 Door admin

Welke manieren van het bouwen van een gebouw zorgt ervoor dat het aardbevingsbestendig is? 

Bij een aardbeving gaat de grond schudden dit kan soms flinken schaden oprichten. De schaden kan zijn dat muren gaan scheuren of dat delen van een woning verzakken en in het ergste geval stort je huis in. Maar huizen kunnen ook aardbevingsbestendig worden gebouwd dit zijn een paar manieren hiervan. 

Base isolation. 

Een manier om je huis aardbevingsbestendig te maken is base Isolation. Met deze methode wordt ervoor gezorgd dat het gebouw niet meebeweegt met de beving. Het gebouw staat bij deze methode op dempers die de schokken opvangen, het gebouw staat dus los van de fundering. Door deze methode kan het gebouw beheerst bewegen van de fundering, hierdoor is de kans op schade een stuk kleiner. 

Containerstapeling. 

Een andere manier om een gebouw aardbevingsbestendig te bouwen is door containerstapeling, dit is een vrij eenvoudige manier. De naam zegt het al containerstapeling het stappelen van containers, deze containers zijn gemaakt van oude materialen uit een gesloopt gebouw. Een metalen container als gebouw zorgt voor een flexibele en sterke constructie. Deze methode is ontstaan in Japan.  

Superbeton. 

Universiteiten in Nederland hebben ook een manier bedacht om een gebouw aardbevingsbestendig te maken. Zij hebben onderzocht of het mogelijk was om beton te versterken. Uit dit onderzoek is als resultaat het superbeton gekomen, dit beton is een mengsel van plastic vezels uit plastic flessen, poreuze bolletjes en beton. Door dit superbeton is een gebouw flexibeler waardoor het geschikt is voor een aardbevingsbestendig gebouw.