Een droge blusleiding helpt om een brand effectief te bestrijden

Een droge blusleiding helpt om een brand effectief te bestrijden

1 november 2022 0 Door admin

Een van de grootste nachtmerries voor veel mensen is om het slachtoffer te worden van een brand in huis, op kantoor of in een publieke ruimte. Het is dan ook niet voor niets dat de brandveiligheid veel aandacht krijgt. De brandveiligheid bestaat uit een drietal componenten, namelijk brandescalatie, brandbestrijding en brandpreventie. Wanneer het gaat over brandbestrijding dan hebben we het over alles dat gebruikt kan worden om een brand te blussen.

Hieronder valt onder andere de diverse blusapparatuur, maar ook bijvoorbeeld de droge blusleidingen in de grotere gebouwen. De droge blusleiding helpt om grote hoeveelheden water zo dicht mogelijk bij de vuurhaard te krijgen, zodat deze op de meest efficiënt mogelijke manier bestreden kan worden door de brandweer. De droge blusleidingen wordt aangesloten op de mobiele watertank, waarna het water richting het vuur gepompt kan worden.

Droge blusleidingen moeten goed onderhouden worden

Droge blusleiding zijn ontzettend belangrijk en in veel gevallen ook verplicht. Onder andere voor gebouwen die een hoogte van boven de twintig meter hebben is de aanwezigheid van een droge blusleiding verplicht volgens Bouwbesluit 2012. In sommige gevallen is ook voor lagere gebouwen een droge blusleiding verplicht, maar dit heeft te maken met in hoeverre de brandweer de plekken rondom het gebouw kan bereiken.

Droge buisleidingen worden namelijk niet alleen gebruikt om water omhoog te pompen, maar ook om water horizontaal te transporteren. Omdat een droge blusleiding niet dagelijks gebruikt wordt en je er zeker van moet zijn dat deze optimaal werkt indien er gebruik van gemaakt dient te worden, is preventief droge blusleiding onderhoud een absolute must.

Onderhoud van droge blusleidingen gebeurt door brandbeveiligingsbedrijven

Wanner droge blusleidingen worden aangelegd dan zijn deze doorgaans voorzien van een keurmerk en een certificaat. Het is voor onder andere de verzekering verplicht om de blusleidingen periodiek te laten keuren en onderhouden om ervoor te zorgen dat deze in goede staat verkeert. De droge blusleidingen kunnen een beschutte plek bieden voor vogels om zich in te nestelen en ook kan er afval in vast komen te zitten.

Het onderhoud van de droge blusleiding wordt meestal uitgevoerd door een brandbeveiligingsbedrijf en bestaat uit het controleren van de kranen, eventuele lekkages en het schoonmaken van de leidingen. Het schoonmaken en de controle op lekkages gebeurt onder andere door onder hogedruk lucht door de leidingen heen te pompen.